TEKNOLOGI - Socialliberalernas Nyheter

2016-02-19
YAHOO! TILL SALUEfter en längre tids kritik och missnöje mot styrelsen och företagsledningen i Yahoo! från investerare så kommer nu ett besked om att man är beredd att sälja Yahoo! 

När vd'n Marissa Mayer gick in och tog över Yahoo! började aktien stiga i teknikföretaget som mellan åren 1995 och 2005 var en stor dominant inom teknikvärlden. När det sedan visade sig att Yahoo! tidigare hade investerat pengar i Alibaba, som sedan börsnoterades i USA, så sköt Yahoo's värde i höjden och spåddes en lysande tid.

Men därefter tog smekmånaden slut, och även om Yahoo! fortfarande har över 1 miljard användare och läsare så ser alltså investerarna och aktieägarna inte någon framtid med dagens ledning som mer fokuserat på uppköp av dyra företag som sedan lagts ned istället för att fokusera på att göra kärnverksamheten mobilanpassad.

Därför formar nu investerarna nu en oberoende kommitté som exkluderar företagsledningen i Yahoo! för att hitta köpare inför kommande bolagsstämma senare i vår.

Det intressanta blir att följa och se om Yahoo! är på väg att dö ut, likt en stor dinosaurie, eller om något företag vill köpa bolaget och väcka liv i ett av världens största IT-bolag. 
2015-02-04
Bygger Apple ett UFO?


Är det ett UFO som Apple bygger på härnäst (se bild ovan)? Nej, det är bara det nya huvudkontoret i Cupertino i Silicon Valley som tar form. Bilden är tagen av en privat spiondrönare.

Vad som kommer som nästa produkt från Apple är väl bevarad hemlighet men det blir nog inte ett ufo just för tillfället. Däremot kan vi vara beredda på att det är något på gång. Apple har nämligen fortsatt köpa tillbaka sina aktier och därför tagit in kapital för att göra så. Man lånar helt enkelt 6,3 miljarder dollar för att kunna köpa aktier som ligger ute på börsen. Det kan bara betyda att företaget, som är ett av de mest likvida bolagen i världen, behöver pengarna till forskning och framtagning av nya produkter. 

Att företaget fortsätter sätta framtida standarder och kommer med nya trender stärker Apples ställning i värden trots den ökade konkurrensen från nya företag som också får in nytt, fräscht kapital. Frågan är bara vem som hinner först och vem som vinner racet?
   

2015-01-20
Lillebror is watching, eller?På 1970-talet drömde man som barn om radiostyrda helikoptrar men det var inte alla som hade råd att köpa dem. Det är först under första decenniet av 2000-talet som även en ensamstående förälder har kunnat köpa de små leksakerna till sina barn.

Nu, år 2015, har "drönarna" (som de numera kallas) blivit enormt heta även för företag. Det handlar om bland annat ett sätt att leverera böcker eller andra produkter direkt hem till brevlådan med hjälp av dessa drönare. Det handlar också om att varje bil eller individ ska ha sin egen drönare svävande ett par meter upp i luften. Det finns tusentals olika användningsområden för drönarna som flera företag tagit var på i sina affärsmodeller.

Frågan är nu om det blir så att "lillebror", dvs företagen, nu ska spana på oss för att kunna få ut så mycket som möjligt om individen och på så vis kunna sälja ännu fler produkter och tjänster genom direktriktad reklam utifrån de rörelsemönster och vanor vi har som individer.

I sin nysläppta bok, The Reputation Economy, har Michael Fertik beskrivit hur våra vanor lagras som digitala mönster och som i sin tur sedan analyseras och omvandlas till ett värde för företagen. Enligt författaren är dessa värden mer värda än pengar i sig.

Nu har dessa drönare inte fått klartecken från olika internationella flygtillståndsmyndigheter, som FAA i USA, men det är nog mer en tidsfråga till den dagen vi har en massa drönare surrande och bevakande över våra huvuden. Då kanske vi måste vara mer rädda om våra fri- och rättigheter. Men fördelarna med att bevakas av drönare dygnet runt kanske överväger så framtiden kanske ligger i händerna på dessa små radiostyrda leksaker?

  2014-08-10
Svenska Minecraft sålt för 2 miljarder dollarÄnnu ett svenskt IT-företag har sålts för mångmiljardbelopp. Den här gången är det Minecraft som köps upp av Microsoft för hela 2 miljarde dollar. Affären har offentliggjorts men inga detaljer har lämnats av företagen. 

- Det här är ännu ett bevis på att svenska företag, svensk uppfinningsrikedom och svenska entreprenörer kan lyckas inom entertainment-området.  Det måste inte vara traditionell industri, utan kan även vara sådana branscher som dagens politiker helt glömmer bort när de pratar om Sveriges framtid, säger den svenske uppfinnaren och entreprenören, Valdi Ivancic.
 


2014-08-22
Det lilla, högteknologiska företaget i Småland på den stora, internationella scenenQIRRASOUND är det småländska företaget som startades av den svenske professorn, Thomas Lagö, med de unika, patenterade högtalarna som fått många fina omdömen internationellt. Högtalarna ser små ut jämfört med vad andra företag i branschen erbjuder men med ett stort ljud. När man lyssnar märker man en väsentlig skillnad.

- Man måste uppleva ljudet för att förstå skillnaden och dess potential, säger grundaren och uppfinnaren Dr Lagö. Qirrasound Technologies Europe AB har nyligen levererat system till både Kina och USA. Mer information finns 
på deras hemsida www.qirrasound.se.
2014-03-21
The SOCCKET kan rädda världenJessica Matthews och Julia Silverman uppfann fotbollen som barn kan leka med på dagarna och sedan använda som lampa på kvällarna när de läser läxor. 

Idén et genialisk och kan upplysa en hel kontinent. Det är ett vardagsproblem som vi i Sverige och resten av västvärlden inte tänker på. Våra i-landsproblem börjar med att vi inte har senaste modellen av en iPhone eller att hörlurarna inte fungerar.
I andra delar av världen är det mörkt om nätterna, man har ingen belysning och dagtid får barn hjälpa till att jobba för att få mat för dagen.

Med SOCCKET kan det här komma att ändras. Barn i fattiga länder kan läsa och skriva och med bättre kunskap sker upplysning av samhället, samhällsproblem och med utbildning ökar demokratin, eller efterfrågan på demokrati. Det är en stor framgång för utvecklingen. 

Sverige borde också satsa på uppfinningar och nya produkter för att förbättra miljön och levnadsstandarden för miljoner människor i fattiga delar av världen. 2014-01-09
CES i Las Vegas bjuder på lite

Bild: Samsung

Årets teknikmässa i Las Vegas handlar mest om stora, böjda TV-skärmar med Ultra HD-kvalitet och robotar av olika slag. CES är förvisso den stora årliga teknik-attraktionen där företagen vill visa upp sig men årets upplaga bjuder har hittills bjudit på lite.

Bild: Wired Instagram

Robotarna har fått bättre balans med bland annat Segway-teknik och är utrustade med bättre algoritmer i datorprogrammeringen. Men det saknas nyheter som imponerar. Samtidigt som visionerna verkar saknas så ligger prislappen på produkterna skyhögt. Inget som vare sig du eller jag kommer lägga pengarna på i år.

Bild: Razer

Spelmarknaden har förvisso kommit ut med en del som vi kan ha råd med men även där är det sparsamt med innovationer. Spelkonsol-företaget Razer har kommit med en byggbar dator i moduler som var och en kan bygga utifrån smak och behov och den är coolt designad. Annars är det som sagt var tunt. 

Vi väntar nu på andra mässor och releaser under året att förundras över teknikens under!

Erik Andersson

2013-11-06
Teknikaktier superheta på marknaden!

 

Allt medan fler och fler använder sig av sociala medier så ökar även trycket på företagen bakom. De känner stora behov av kapitaltillskott och väljer att börsnotera sig en efter en. Senast i raden är Twitter som släpper publika aktier på börsen.

Företaget Twitter förväntar sig att få in över en miljard dollar i kassan under börsintroduktionsdagen. Även om det inte är lika mycket som exempelvis Facebook och Google fick in så ska det jämföras med att Twitter endast har 300 anställda medan de andra har flera tusen. 

Men det är inte bara företagen som vill få in pengarna, utan framför allt är förväntnigarna stora från omgivningen på att de här företagen sla utveckla nya affärsmodeller, ta fram innovativa betalsystem och få fler konsumenter att handla mer. Annonsmarknaden är stor och eftersom handlen fortsätter minska efter finanskrisens år så söker företagen nya vägar att få oss konsumenter att handla mer.

Vad gör då detta för teknikutvecklingen? Jo, sannolikt är att nya modeller och system tas fram när så många miljarder sprutas in i maskineriet. Det kanske är stor chans att det dessutom blir bra system om de utvecklas av företagen i Silicon Valley, istället för ekonomer på Wall Street. Men frågan är om det går att stressa fram bra lösningar. Och varför satsar man inte lika mycket på miljöföretagen som tar fram återvinningsbar energi?

Helt klart är att teknikmarknaden är riktigt het nu. Alla vill vara med på tåget. Men om du är en vanlig entreprenör i Sverige, utan chans att få de stora miljarderna i USA, så kanske du ska ta en titt på det svenska SMENET (smenet.info) där även ett litet företag har mycket goda chanser att få kapitaltillskott utan att behöva anlita de stora företagen för börsintroduktioner.


2013-08-10
Tillbaka till Framtiden!

 

Ibland måste man inte kunna se långt in i framtiden för att kunna förutspå den. Ett exempel är armbandsuret som följt oss in i 2000-talet. Det var nästan lite ute att ha en klocka på armen och många unga sa att de inte ville ha en en-funktions-klocka när mobiltelefonerna blev allt mer avancerade.

Idag har vi, genom app-tekniken i våra mobiler, tillgång till nästan allt! Det som inte redan finns håller säkert på att utvecklas någonstans och snart presenteras även det i en app-form på nätet för nedladdning till mobilen.


Men redan för tio år sedan började armbandsklockor - kombinerat med mobiltelefonfunktioner - dyka upp på marknaden i Hong Kong. De är egentligen ingen nyhet nu när både Apple och Samsung mfl tävlar om vem som kommer ut med den mest coola Smartphone Watches. Mycket hänger på designen och på hur pass dagens unga kan vänja sig vid att ha mobilen på armen istället för tätt intill örat. Om inte annat blir det säkert lättare att köra bil med båda händerna på ratten, istället för som nu med mobilen i handen.

Som sagt var, ibland behöver man inte titta så långt in i framtiden, utan kanske bara blicka bakåt i backspegeln för att kunna se vad nästa stora grej blir på teknologi-sidan.

(SmartPhone Watch på bild ovan och andra modeller kan bland annat beställas på den här sidan.)2013-07-10
Framtiden växer ikapp oss!

  

Vi har kanske hört talas om OLED-teknik och känner med stor sannolikhet igen det när vi ser den böjda, supertunna bildskärmen. Men OLED-teknik är inte bara tunn och böjbar. Den är organisk och den är bara början på hur vår teknik i framtiden kan odlas fram!

OLED står för Organic Light-Emmitting Diode och betyder ungefär tunna organiska kolbaserade plastfilmer mellan två elektroder. Företaget LG visade 2012 upp en platt-TV på 4 millimeters tjocklek - då kan vi verkligen tala om platt! - och det här är bara början på tekniken. OLED är inte bara organisk. Den är tunnare och mycket mer energisnål än exempelvis LCD-tekniken. Den behöver inte heller någon bakgrundsbelysning. Teknologin kommer användas även i kläder framöver för att på så vis undkomma alla miljögifter som färgning av tyger innebär idag. Våra kläder kommer med andra ord att ha färger och nyanser som vi själva kan bestämma om utifrån vilket humör vi är på för tillfället.


Video från Audi reklamfilm

Men artikeln ska inte bara handla om OLED-teknologin. Framtidens kläder kommer med all sannolikhet att odlas fram, precis som man kommer kunna börja odla sitt egna organiska hus. Man kommer troligtvis kunna plantera ett hus åt sina barn när de föds för att sedan ha ett färdigväxt hus när barnet växt upp och är redo att lämna föräldrarnas hem. På samma sätt kommer man kunna odla fram broar, vägar och annat där vi idag använder oss av icke-förnybart material. Välkommen in i framtiden!  


Bild från Urbanist Web


Trädrotsbroar i Himalaya

Erik Andersson

2013-06-01
Leder all teknik och ett liv i cyberspace till mer demokrati i världen?

Både media och politiker menar att internet och sociala medier leder till mer demokrati. De hänvisar gärna till hur twitter och youtube ledde till den arabiska vårens revolution. Men frågan är om det automatiskt leder till en demokratisk värld?


Forskaren Eygeny Morozov, som studerar de politiska och sociala konsekvenserna av tekniken i vårt samhälle, förklarar ovan i videon hur många har drabbats av illusionen att internet och sociala medier ska frälsa världens diktaturer och få individerna att kräva dmeokrati. Han menar att den cyber-utopin inte finns. Visserligen kan en del individer ha intresse av att hålla sig uppdaterad om det politiska läget och i vissa undantagsfall vilja starta revolutioner. Men de olika ländernas regeringar använder sig också av cyper-space till att kartlägga sina fiender och vad dessa skriver om på exempelvis sociala medier. Det är inte en slump att de amerikanska myndigheterna anklagar Kina för att ha hackat in sig i amerikanska företags och myndigheters datorer. 

Framtidens krig avgörs nog i allt större utsträckning på nätet än med gevär och missiler. Frågan är om Sverige och svenskarna är rustade för det? Frågan är också om man inte ska försöka se in i framtiden och bygga upp ett fungerande internet som skyddar medborgarna lika mycket som det är tänkt att skapa frihet, utan att inskränka på individens frihet och på demokratin? 
 


2013-05-21
Speltillverkare tar över världen

Om bara en timme presenterar Microsoft sin nya spelbox. De svenska Minecraft-grundarna har placerts på listan över de 100 mest inflytelserika personerna i världen. Spelföretagen tar över, inte bara datorerna, börserna och den tekniska utvecklingen, utan även skolorna och strukturella uppbyggnader av städer och även länder. Även om speltillverkarnas första tanke inte var att ta över världen så har det kommit att bli så.

Det kan låta konstigt att det är data- och spelnördarnas århundrande som gäller, men faktum är att de här killarna och tjejerna som, till synes, leker framför datorerna och tv-spelen hela dagarna, också är de som börjar ta över världen. Ta spelet Minecraft som exemepl. Skolor har infört Minecraft som ämne på schemat. Stadsplaneringskontoren i flera kommuner "spelar" sig fram till en stadsplanering som inte kostar flera miljoner för skattebetalarna.Fenomenet är ingalunda nytt. Redan i mitten på 1990-talet kunde man bygga sådana här "världar" på Alpha World (senare Active Worlds) och långt innan dess byggde man saker med LEGO. Men frågan är varför det är just nu som denna s.k. industriella revolution håller på att ske?

Troligtvis håller de klassiska, politiska strukturerna också på att raseras när allt fler inser att de kan bygga sina egna världar med egna lagar och regler som inte ses som föråldrade som i den verkliga världen. En del kanske menar att dessa spel-världar aldrig kommer kunna ta över en verklighet, men minns då att det sa man även när världen gick från ett bondesamhälle till ett industrisamhälle. Det var många som menade att man inte kunde äta en industritillverkad plåtbit, och industrialismen därför inte heller kunde vara framtiden.

Idag vet vi hur historien skrevs om. Därför är det bara att ställa in sig på att spelvärldar kommer ta över våra samhällen och samhällsstrukturer. Dagens politiker har kanske spelat ut sin roll i dessa världar och individen ställs mer i centrum som kanske inte alls kommer behöva representanter i form av politiker för att föra deras talan. Välkommen till Framtiden!

Erik Andersson    

2013-05-15
Teknologin en bit in på 2000-talet

För tio årsedan var det Apples konferenser i San Francisco som drog miljoner besökare, för tjugo årsedan var det Microsoft. Idag är det Google som har sin I/0-konferens när Silicon Valleys elit samlas. 

Vi på Socialliberalernas Nyheter kommer följa framtidens teknologier och det senaste på teknikområdet. Här intill, i högerkolumnen, finns artiklar om sådant som spås bli var mans egendom eller sådant vi tros komma att använda i vår vardag.

Men på årets Google-konferens, där vi sitter och rapporterar live, hörs tunga andetag i tystnaden. Ingen vågar sticka ut hakan och presentera nyheter. Man kanske inte vill bygga upp nya förväntningar som man inte kan uppnå? Klart är i alla fall att man är eniga om att röststyrningsteknologin fortfarande inte är tillfredsställande. Man försöker istället få blickarna att vändas mot Googles nya glasögon (se separat artikel) och på olika mjukvaror istället för prylar. Ett sådant exempel är Google Play for Education där företaget presenterar hur olika iPad-appar läses in på ett enklare sätt för skolor och elever. 

På Google är man medveten om att omvärlden förväntar sig att företaget ska lösa många problem för många olika grupper i samhället. Man känner pressen på sig att komma med filantropiska lösningar, men än så länge får vi vänta. Google är inte där än. Det tog både Microsoft och Apple många år av etablering innan man kunde axla den rollen. Det tar nog några år till innan Google når dit.

 

Googles grundare och vd, Larry Page, svarar på frågor på direkt på scen från konferensen och det mesta handlar om att få ner kostnaderna på teknik samt hur Google är på kollisionskurs med andra företag som tex Microsoft och Oracle. Larrys fokus verkar vara att få alla att rätta sig efter Google efter flera misslyckade samarbeten med andra i branschen. Well, welcome to the hard reality, Larry! Det borde inte vara någon överraskning. Som man behandlar andra blir man själv behandlad, speciellt gäller det i USA. Trots flera frågor från åhörarna om en miljövänlig framtid, om hur man ska hjälpa andra människor, framför allt från den yngre generationen, så saknas den typen av visioner hos Larry. Hans svar handlar övervägande om pengar, och inte så mycket om hur man bryr sig om andra som har det svårt om de inte använder Google. Det gäller frågor om barn i fattiga länder, bristen på kvinnor på teknologi-området, demokratifrågor eller grön teknologi. Han tackar mest för frågorna men kommer inte med några svar.  

Vi efterlyser grön teknologi och vi efterlyser även teknologi som ska hjälpa människor med problem. Mycket av dagens teknologi fokuserar på rekreation och på spel. Kanske kan Sverige och de svenska företagen hjälpa till där?

Erik Andersson