EKONOMI - Socialliberalernas Nyheter

2015-05-29
Jakten på den mystiskt försvunna inflationen

Över hela världen pågår just nu en vild jakt på inflationen. Ekonomer och journalister söker med ljus och lykta efter den och ingen har någon som helst aning om vart den kan ha tagit vägen. Faktum är att man inte ens har ett litet spår eller ledtråd att gå efter. 

Inflationen var ett tag lika vild som mustang-hästarna ute på de amerikanska vidderna men som politikerna ville tämja. Genom bland annat centralbanker var det tänkt att förhindra att pengars värde skulle sjunka så kraftigt att de till slut blev i stort sett värdelösa. Många av oss har säkert sett bilder på när man under 1920-talet i Tyskland behövde en skottkärra full med pengar för att köpa en limpa bröd.


Från politikerhåll bestämde man att den årliga inflationen skulle ligga på 2% där priserna ökar med cirka 2% varje år och lönerna strax ökar med nästan lika mycket för att på så sätt ha kontrollen över ekonomiska läget. Centralbankernas roll skulle vara att hålla koll på inflationen med ett antal olika verktyg som hjälpmedel. Ett av dessa verktyg är den höj- och sänkbara styrräntan som vi är rätt så bekanta vid i det här läget. Den är till och med världsberömd för att den just nu är negativ.

Men nu när inflationen inte infinner sig trots alla verktyg och försök till att tämja vilddjuret så börjar många aktörer bli smått oroliga. Inflationen har rymt och ingen har någon kontroll över när eller om den kommer komma tillbaka och om den i så fall kommer ge sig på oss som ett rytande lejon och ge igen för alla år som den hållits i fångenskap hos centralbankerna.

Men frågan är då varför vi människor måste hålla inflationen fången? Varför har det bestämts att den ska ligga på just 2%, och vem tjänar eller förlorar på det? Kan det finnas andra sätt? Kan vi leva i harmoni sida vid sida med inflationen även när den är spårlöst försvunnen?

Sedan världens olika valutors värde i slutet på 1960-talet inte längre är knutna till värdet på guld så har valutornas värde åkt gunga fram och tillbaka. Det har varit finanskriser och det har varit spekulationer på valutamarknader. Det är nästan som när man försöker tämja ett vilddjur med straff och spö och så fort det får chansen så hugger det tillbaka eller springer ut bland publiken och ger sig på de oförberedda, dvs folket. 

Ett sätt att förhindra det som sker idag skulle kunna vara att återigen knyta valutorna till ett värde som det inte kan spekuleras kring och något som tydligt hjälper varje individ och företagande verksamhet. Då skulle man inte behöva den där 2%-iga inflationen.

Att politiker och finansinstitut vill ha en inflation trots allt, beror på att man byggt ett samhälle som bygger på konsumtion. Ju mer man konsumerar, desto mer pengar behöver man. Hela det ekonomiska systemet bygger på att man lånar pengar till konsumtion och boende eftersom lönerna inte ökar lika mycket som varor och tjänster. Det innebär även att den totala skulden till slut blir enormt stor. Fram till idag har centralbanker kunnat underhålla detta lånande genom att trycka nya pengar och höja och sänka styrräntan som styr hur mycket de andra bankerna kan låna pengar av centralbanken. Men det har även gett andra aktörer på finansmarknaden och börser möjlighet att sätta press på centralbankerna genom spekulationer.

Nu när vare sig världens centralbanker eller regeringar har kontroll över inflationen så riskerar vi ännu en global finanskollaps. Det skulle kunna ske genom att flera olika valutor överges och om centralbankerna med sina nationalekonomer fortsätter spå i stjärnorna om framtiden utan att ha en aning om åt vilket håll inflationen sprungit iväg.
  
Bara genom att bygga om hela det ekonomiska systemet kan vi vinna över både banker, ekonomer och inflationen. Frågan är bara om sökandet efter inflationen någonsin kommer att ta slut eller om sittande politiker och regeringar även i fortsättningen kommer berätta sagor för befolkningen om varför det är bra med inflation i samhället.


Källa: Riksbankens hemsida


2014-09-19

Kunden i centrum - fenomenet Alibaba


8 helt vanliga Alibaba-kunder fick ringa in klockan på New York-börsen

Alibaba är på allas läppar i den ekonomiska världen idag. det kinesiska imperiet som startades av Jack Ma har precis introducerats på NY-börsen och är den enskilt största börsintroduktionen i välden! Redan innan introduktionen låg bolagets värdering på över 200 miljarder dollar! 


Vad är då Alibaba? Hur kommer det påverka oss och varför har jag inte hört talas om det tidigare?


För att ens försöka förklara detta bläckfiskliknande företag med lika många affärsidéer som det finns tentakler på en bläckfisk så börjar vi med grundaren, Jack Ma's, vision. Redan för 15 år sedan uttalade han en dröm om att Internet skulle komma att förändra Kina och världen. Internet skulle, i sann socialliberal anda, hjälpa individerna och småföretagen. Med det i minnet förstår man varför han fortfarande idag pratar om att de viktigaste för företaget Alibaba är först och främst kunderna, sen kommer de anställda och sist investerarna.


Idag har Alibaba 5 stora affärsgrenar men ägar många ler företag. Det talas redan om att Alibaba ska köpa upp Yahoo och Amazon.com och flera andra stora företag. Men Jack Ma har flera gånger sagt att han inte är ute efter att hjälpa de stora jättarna, utan de små företagen. Och han är tydligt med att han inte vill ha med företag att göra som bara vill erbjuda hon att tjäna mer pengar, utan hur man kan hjälpa människor och kunder världen över.


Jack Ma sågs som en galning i Kina som hade enorma drömmar och som folk tyckte svävade uppe i det blå på rosa moln. Men han hade en vision, en dröm och han har inte gett upp denna än. Idag har Alibaba över 85% av den Kinesiska marknaden på Internet och han hoppas på att kunna erövra resten av världen nu när man kommit in på den amerikanska marknaden.Det kan mycket väl vara så att även vi här i Sverige och Europa handlar på Alibabas plattformar och handels-sajter på nätet.


Drömmarna förde Jack Ma vidare ut från Kina eftersom han kände att den kinesiska staten inte ville ha honom där och gav inte det stödet som han önskade. Företaget Alibaba har tagits emot, tillsammans med dess grundare, med öppna armar i USA. Den före detta engelsk-läraren passar mer in i den amerikanska kulturen där man tillåter folk att drömma, tro på sig själv och att han vill hjälpa den lilla individen mot det stora företagen och regeringar.


Bara en sådan sak som att alla företag som introduceras på börsen har företagsledare, investerare och partners att ringa in börsen, då går Alibaba in och låter 8 helt vanliga kunder ringa i klockan. 


Så vad gör Alibaba? Tänk dig Yahoo!, Facebook, E-bay, Amazon.com, och flera stora Internetföretag tillsammans. Då har du en aning om en del av dess verksamhet. Det här är en mötesplats och en handelsplats under ett och samma tak (rent virtuellt). Det finns idag inget som INTE verkar ingå i detta stora imperium. Och finns det inte idag så är man på gång att köpa upp det inom kort med tanke på att de nu precis kommer tanka kassakistan full. Alibaba är, till skillnad från andra internetföretag, ett företag som går med enorm vinst och har gjort så i många år. Många arbetstillfällen skapas, demokratin ökar hos kinesiska befolkningen och största mötesplatsen för företag och konsumenter kommer med Alibaba. Den dagen Jack Ma slutar drömma, den dagen slutar Alibaba växa. Idag finns inget som tyder på att Jack slutat drömma! 


Se upp för Alibaba, för snart är du också beroende av dess tjänster och produkter!2014-01-09

Vad är Bitcoin? (information från bitcoin.se)


Bitcoin är en helt ny typ av valuta. Syftet är detsamma som med alla andra pengar – att kunna
använda som betalningsmedel eller för att lagra värde – men i övrigt finns en mängd skillnader.


  • Bitcoin har ingen central utfärdare såsom riksbanken för svenska kronor. Istället skapas bitcoins i förutbestämd takt i ett P2P-nätverk dit vem som helst kan ansluta sig och där alla transaktioner journalförs. Mängden tillgängliga bitcoins ökar snabbt i början men ökningstakten minskar och den totala mängden stannar till slut på ca 21 miljoner.

  • Transaktioner kan ske direkt mellan användare utan att någon tredje part är inblandad. Vanligtvis om du vill föra över kronor från ditt bankkonto till en kompis måste du ta hjälp av banken och banken kommer att känna till exakt vilka transaktioner ni gör. I det här avseendet liknar Bitcoin kontanter eftersom transaktioner om man vill kan göras anonymt och direkt mellan privatpersoner.

  • Trots likheterna med kontanter är det inte möjligt att förfalska bitcoins på samma sätt som du kan skapa en kopia av en sedel. Bitcoin är baserad på kryptoteknik och använder sig av assymetrisk kryptering för att signera transaktioner. Utan tillgång till de privata nycklar som motsvarar dina tillgångar finns ingen möjlighet att stjäla dina pengar.


Bitcoin lämpar sig utmärkt för snabba överföringar av pengar mellan personer eller företag över hela världen. Transaktionskostnaderna är väldigt låga tack vare det P2P-nätverk som bekräftar transaktionerna och överföringen går snabbt och enkelt. På en timme är en transaktion bekräftad och klar, att jämföra med flera dagar för internationella banköverföringar.


Nedan är en introduktionsvideo skapad av weusecoins.com.
2013-09-21

Låt bli att köpa senaste versionen idag. Köp nästa generation om bara några månader!


Igår släpptes iPhone 5S och många sprang och köpte den, om de hade köat tillräckligt länge utanför Apples butiker. Men surprise, redan i vår ryktas det om att iPhone 6 kommer - ett halvår tidigare än planerat för att hinna före Samsungs nya Galaxy som kommer i maj, 2014. 

Ett sätt att spara pengar är helt enkelt att inte köpa varje ny generation och det senaste av allt teknologi. Förutom att den föråldras snabbt och känns omodern en timme efter att du plockat upp den ur förpackningen så är det ett enormt resursslöseri både miljömässigt och tidsmässigt. 

Vi har de facto blivit slavar under tekniken. Vi är konsumenter i allt högre grad genom att vi ägnar så mycket tid till vara med vår utrustning, våra spel och på sociala medier, att vi helt enkelt ansluter oss till en passiv del av befolkningen som inte producerar eller gör något meningsfullt. 

Perioden mellan 1970 och 1990-talet satsades det enorma summor på TV-produktioner och många blev passiva i sitt tv-tittande att en hel del människor blev soff-potatisar och själva kände att de inte gjorde något meningsfullt i sina liv. Allt medan man följde sina favorit-serier på TVn tjänade produktionsbolagen enorma summor pengar. Det gäller även musiken. 

Idag finns teknologin som möjliggör att DU faktiskt kan vara en producent och göra något som får dig att känna att du bidrar till något bra i samhället, samtidigt som du kan tjäna pengar på det. Så hoppa över den senaste versionen på telefonen, tv-spelet osv och spara pengarna som du istället kan satsa på ett starta en ny online-tidning, göra en youtube musikvideo och utöka ditt bank-konto.2013-08-19
Låt ditt hem betala för din nästa semester


Många av oss börjar komma hem från semestern och så sakteliga gå tillbaks till jobbet. En del kanske har sparade semesterveckor och tar ut dem när hösten och vintern känns som mörkast. Oavsett vilket kommer här ett tips på hur du kan låta ditt hem betala för din nästa semester. 

Många gånger tänker vi inte på att när vi lämnar vårt hus eller lägenhet och den får stå tom så hade den kunnat hyras ut till någon annan och genererat pengar till semesterkassan. Ibland kan det räcka med ett par helger när du själv är iväg på konferens med jobbet eller åker iväg för att hälsa på släkt och vänner.

Ett annat alternativ är att låta ditt hem fungera som en bytesbostad. Det finns fler turister från andra länder, eller även inom Sverige, som gärna byter med dig. På så sätt kostar semestern inte mer än själva uppehället. Mat är du ju ändå tvungen att köpa även om du är kvar hemma, så varför inte passa på att få lite ombyte samtidigt?

Om du ska byta eller hyra ut ditt hem föreslår vi internetsidor som är seriösa och har en viss garanti för att ditt hem inte töms på alla möbler eller köksutrustning, alternativt en del företag som förmedlar "godkända" familjer eller personer. 


2013-08-01
Bo billigt och bra med vänner du trivs med!


Det är inte bara billigare att bo med vänner när man är ung, det är också roligare! Allt fler unga som flyttar hemifrån har börjat hyra större lägenheter än tidigare. Många väljer att bo tillsammans med vänner, köpa en bil tillsammans som de delar på, köpa en liten båt ihop och kanske till och med väljer att ha öppna förhållanden om det faller på.

"Nöden är uppfinningarnas moder", heter det och det verkar vara så dagens ungdomar löser problem med boende eftersom regeringen och kommunerna inte bygger tillräckligt med bostäder. Man delar på möblerna, äter tillsammans och har en bil som man turas om att ha. Det här sättet är inte bara mer ekonomiskt, det är även mer ekologiskt. Man tär inte på miljön med flera bilar och inte så sällan har man köpt möblerna på second hand. Pengarna man tjänar räcker helt enkelt längre.

Den yngre generationen kanske kan ses som kräsen och bortskämd eftersom de satsar på att ha en ny mobiltelefon, varsin dator och väljer att äta ute så fort de får en slant över, men samtidigt kan den här trenden komma att smitta av sig på äldre generationer med tanke på att många väljer att skilja sig och flytta isär efter några år.

- Det är ju också en fördel med att man inte är ensam och kan ha ett öppet förhållande med säkert sex, säger ett par som vi pratat med. De menar att en det är mysigt att kramas och mysa framför TVn tillsammans, eller att åka ut på picknick ihop. 

Lever du ensam kanske du kan överväga att både sänka kostnaderna och få en vän för livet på köpet!   

2013-07-16
5 saker att tänka på när du köper bilEfter semestern kan det finnas många olika skäl till att köpa en bil, samtidigt som ekonomin kan vara begränsad efter resor, familjeutflykter, mat på uteserveringar m.m. Därför kommer här 5 olika tips och råd inför ett bilköp.

5) Det första som bör göras är att titta igenom din budget en extra gång innan du börjar leta bil. Sätt en gräns och överstig den inte även om det är lockande. Tänk på att du även måste ha pengar till försäkring, vägskatt, nya vinterdäck och bränsle. Fundera också på om du verkligen behöver köpa en bil och om du därför har råd att gå ifrån bilköpet om du inte hittar det du letar efter.

4) Undersök vilken bilmodell du behöver. Sök och jämför priser på nätet och i olika bilfirmor innan du väljer ut några objekt som verkar intressanta.

3) Se efter om det finns någon lokal bil-auktion. Många glömmer bort att exempelvis Kronofogden har bilauktioner där priset många gånger blir mycket lägre än hos en bilhandlare.

2) Köper du begagnat ska du köra bilen till en bilverkstad eller bilmekaniker som du litar på och få en "second opinion" som inte beror på säljarens ord. Titta även på om du känner tilltro till det som säljaren säger. Verkar personen vara ärlig?

1) Finansiera inte bilköpet genom bilhandlaren om inte billån på 0% ränta och utan andra avgifter lovas. Alltför många hamnar i betalningssituationer där de måste betala av på bilen som i längden blir dyrare med billån. Tänk på att du kanske krockar med bilen och då står utan bil men med ett lån som ska betalas av.

Lycka till med bilköpet! 
 2013-07-10
Hur man kan spara upp till 2 miljarder per årIrritationen är närmast kaotisk och enormt stor när man ska flytta inom EU och ta med sig bilen. Man måste omregistrera den, trots att varor ska kunna flyttas mellan länderna utan större problem.

EU har många liknande problem där varje organisatorisk pappersexercis och byråkrati kostar upp till 2 miljarder om året. Om man skulle ta bort den, förvandla dessa papper till mat, utbildning, sjukvård eller stöd åt fattiga så skulle alla bli gladare. Det finns hundratals områden där man skulle kunna spara in dessa miljarder. Man kommer snabbt upp i hundratals miljarder per år om man effektiviserar.

Det kanske är tid för byråkraterna och politikerna att tänka till lite.


2013.06-01
Afrika är den nya framgångssagan


Det är ingen slump att Kina satsat miljarder och åter miljarder på den Afrikanska kontinenten. Brasilien har nyligen efterskänkt alla lån till de afrikanska länderna som varit skuldsatta och därigenom stärkt sin position som handelspartner. Japan har också valt att ge sig in i kampen om den stora kontinenen med 54 länder och sin befolkning på över 1 miljard människor och ger enorma miljard-bistånd till länderna.

Svenska företagare har den sista tiden klagat på att det inte lönar sig mer att investera i Kina, att Kina ska vara färdigbyggt och de nu vill flytta sina verskamheter. Sverigdemokraterna i Sveriges Riksdag kräver att man ska dra ner på satsningar i Afrika, både vad gäller bistånd och investeringar. Inget kan vara mer fel just nu! Antingen är de ledande politikerna i det partiet mycket okunniga på den ekonomiska marknaden, eller så vill de verkligen innesluta sig själva och landet så att Sverige inte har något som helst att göra med omvärlden, vilket skulle få direkt förödande konsekvenser för Sveriges framtid och tillväxt!

Afrika är inte bara rikt på naturtillgångar, utan även på kultur och kunskaper som vi saknar i vissa avseenden i Europa. Afrika spås bli den nya världens rika kontinent med ett framgångsrecept byggt på samverkan och fredligt samarbete. Framtidens Europa spås bli det gamla Afrika. Men hur hänger allt detta ihop?

Framgångarna i de afrikanska länderna bygger på Kinas satsningar på infrastrukturer, logistik och självuppbyggnad. Det finns självklart länder och klaner som fortfarande är i krig med varandra, men medan USA, Ryssland (i viss mån) och de Europeiska länderna satsat på att sälja vapen till de krigförande parterna, samtidigt som de försökt tömma länderna på dess guld- och diamantrikedomar, så har Kina, Brasilien och nu Japan satsat på helt andra insatser. 

Precis som Tyskland och Japan byggdes upp efter andra världskriget med rätt insatser på fred och uppbyggnad av industrier samt infrastrukturer så satsas det nu på Afrika. Brasilien gick igenom en likadan fas efter den USA-stödda diktaturens fall i början på 1980-talet. Idag är landet en av de största ekonomierna i världen. Kina har gått mer och mer från en stängd diktatur till att bli en mer marknadsinriktad kommunistisk stat. I Indien finns det fler invånare med universitetsexamen än det finns totalt antal invånare i hela USA.

Så framgångsreceptet är enkelt; satsa på utbildningar, återuppbyggnad av infrastrukturen med bostäder, kommunikation och sluta sälja in vapen till länderna. Då kan vi hjälpas åt att få slut på bland annat hungerkatastrofer och krig som skapats av västvärldens slaveri av befolkningen och vapenförsäljning till maktfullkomliga klanledare.

Sverige kan inte fokusera på att försöka sälja JAS-Gripen-plan till Afrika, utan måste satsa rätt för att överhuvudtaget inte hamna på efterkälken mer än vi redan gjort.
   


2013-05-12
Ekonomi och jämlikhet för kommunernas invånare

Vi har tidigare skrivit om ekonomiska tips för privatpersoner och för småföretagare. Här kommer tips till landets kommuner som både kan spara pengar och öka jämställdheten bland invånarna. Dessutom tjänar varje enskild invånare på det här.

Vi bygger våra antaganden på redan liknande genomförda projekt runtom i världen. I mångmiljonstäder och i tät- och förorter som bildas pga trångboddheten i innerstäder i Latinamerika, Nordamerika, Europa och Asien har man genomfört dessa förändringar som inneburit enorma kostnadsbesparingar och gladare invånare. Där man tidigare behövt göra oekonomiska investeringar som ändå inte löser problemen ordentligt har dessa projekt tvingat politikerna och medborgarna att tänka i nya banor. 

För att kunna förstå hur vi tänker uppmanar vi läsaren att ta till sig följande liknelse först: De flesta möblerar vardagsrummet efter var TV'n kan stå, vi möblerar efter vad som är funktionellt bäst och mest ergonomiskt. Mot den bakgrunden kan vi ge oss in på resonemanget om hur kommunerna och dess invånare kan få en bättre ekonomi och ett mer jämlikt samhälle!

Några grundförutsättningar för en kommun och dess invånare:
1) Alla invånare är lika mycket värda!

2) Ingen invånare går före någon annan i vår kommun!

3) Kommunens arbete ska vara till för invånarna och för att ge alla invånare möjligheter utifrån varje individs behov.

4) Ingen i kommunen ska behöva känna sig kränkt eller utanför samhället pga de beslut som tas av kommunen.

Dessa punkter ovan kan verka väldigt grundläggande och troligtvis står dessa redan inskrivna i olika former i varje kommuns förordningar. Härnäst följer besparingsincitament och motivation för kommunen och dess invånare.

a) Om alla människor och invånare i kommunen kan ta sig till och från jobb, skola, vård och fritidssysselsättning, och dessutom samtidigt spara på miljön, så bör man göra så.

b) Om kommunen, och därigenom invånarna genom sänkta kommunala skatter, kan spara pengar eller minska utgifterna (och om det inte går emot punkterna 1-4 ovan), så bör man göra så.

c) Om kommunen investerar i lösningar som gör att alla t.ex. kommer fram snabbare och att det samtidigt innebär mindre utsläpp som verkar negativt på miljön och lägre kostnader för invånarna, så bör kommunen överväga sådana investeringar.

Man kan självfallet alltid hitta argument mot de här påståendena och när det tar emot som mest att använda hjärnan blir det lätt att man tar minsta motståndets lag och fortsätter göra so